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을지로 도우또, 맛본 일본 가정식의 정수라고 해서 갔는데...

을지로 3가 인쇄골목 사이에 자리 잡은 '도우또'를 다녀왔다. 일본 전통 가정식을 재현한 이곳은 작지만 아늑한 분위기로 손님들을 맞이하고 있었다.다 좋았다.. 좋은데... 어휴... 뭐가 문제인지 짧고 굵게 설명하겠다.

<찾아가기 쉽지 않다. 잘 보고 가자.>

 

일본 감성 가득한 인테리어와 분위기. 좋다. 좋은데..


1층에 들어서자 일본 특유의 아기자기한 소품들과 포스터들이 눈에 띄었다. 2층으로 올라가니 바 테이블과 일반 테이블이 있어 혼자서도, 여럿이서도 편하게 식사할 수 있도록 구성되어 있었다.

을지로 도우또 사진
일본 분위기 그 자체

여느 일본 뒷골목의 식당을 거의 완벽하게 재현했다. 거기에 매장음악도 일본 시티팝이 주로 나온다. 

메뉴판을 보니 부타동, 에비동, 사케동 등 다양한 덮밥 메뉴가 있었다. 난 오늘의 주인공인 가츠동을 주문했다.돈가츠에 대해서는 난 무척 엄격하다. 튀김옷, 고기의 질, 튀김옷의 색상 등을 매우 유심히 본다. 왜냐고?
튀김옷 상태를 보면 어떤 빵가루를 쓰는지 알 수 있다. 
튀김옷 색상을 보면 기름을 자주 새걸로 쓰는지 한 기름으로 오래 쓰는지 알 수 있다.
고기의 질은 매우 중요하다. 어떤 고기를 쓰는지, 손질을 어떻게 했는지 알 수 있다.

을지로 도우또 사진
가츠동의 위엄
을지로 도우또 사진
튀김 상태. 나쁘지 않다.
을지로 도우또 사진
고기 형태. 나쁘지 않다. 이정도면 맛있게 잘 한거 맞다. 그런데...

그런 의미에서 이 집은 일단 평타 이상은 친다. 양도 적절하고 괜찮은 돈가츠이다. 
덮밥의 구성도 나쁘지 않다.
계란지단과 후리가케의 비중, 밥에 한 간장 소스. 다 나쁘지 않다.

그래 다 좋은데.. 문제는

가격

아니 뭐하는 짓인지 모르겠는데, 가츠동이 15,900원은 선을 넘어도 한참 넘은거지. 
물가 비싼 을지로에서도 이 가격이면 조선옥 갈비세트 (런치) 먹을 돈이다. 뭐하자는 걸까. 

인스타 감성을 찾는 철없는 젊은이들이나 사진찍으며 맛있다 맛있다 하겠지만
한푼이 아쉬운 아재에게는 말이 안되는 가격때문에 가슴이 미어짐...


결론 : 이 돈 주고 먹을 가게는 아니다.

이게 내 결론이다. 혹시나 찾아가실 분들은 잘 알고 가자.
이상 리뷰를 마침.

Ps. 외국인 관광객을 위해 영어리뷰도..

을지로 도우또 사진
입구쪽 모습.

 

Hey, so I checked out this place called Doutto in Euljiro. I heard it was supposed to be the real deal for Japanese home cooking, you know?

So, it's tucked away in this printing alley in Euljiro 3-ga. The place is small but cozy, trying to recreate that authentic Japanese vibe. And yeah, it's all good, but... ugh... let me break down the issue real quick.

The interior and atmosphere? Spot on. They nailed that Japanese feel. As soon as you walk in, you see all these cute Japanese knick-knacks and posters. Upstairs, they've got bar tables and regular ones, so you can eat solo or with a group. No complaints there.

It's like they picked up a backstreet Japanese restaurant and dropped it right here in Seoul. They even play Japanese city pop for background music.

The menu's got all sorts of donburi - butadon, ebidon, sakedon, you name it. I went for the katsudon. Now, I'm super picky about tonkatsu. I always check the breading, meat quality, color of the crust, the works. Why? 'Cause the breading tells you what kind of breadcrumbs they use, the color shows if they change their oil often, and the meat quality... well, that's just crucial.

In that sense, this place is at least above average. The portion's good, and the katsu itself is decent. The donburi setup isn't bad either - the egg, the furikake ratio, the soy sauce on the rice. It's all fine.

But here's the kicker...

The price. I mean, what were they thinking? 15,900 won for a katsudon? That's way over the line. In Euljiro, that kind of money could get you a Choson Ok galbi set for lunch. What's the deal?

Sure, the Instagram crowd might be all over it, snapping pics and raving about how delicious it is. But for a penny-pinching old-timer like me, that price is just heartbreaking.

Bottom line: It's not worth the money. That's my take. If you're thinking of going, just know what you're getting into.

And that's my review. Over and out.

을지로 도우또 사진
Inside Pic

 

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